Да правиш бизнес по Божия начин!

Преди години на един работен обяд в Минеаполис, САЩ с мои приятели говорихме за финансовото подпомагане от страна на американците към руските и източно европейски църкви. Казах им, че по този начин на безвъзмездно финансиране, те няма да успеят да ги направят независими. Попитах ги, кой ще научи хората по църквите, как да станат финансово независими? Един от тях отговори, че това ще бъдат пасторите, след като се върнат от семинарията. Отново ги попитах, как ще стане това, като тези хора не знат нищо за бизнеса и парите, те дори разчитат на американските дарения за престоя си в семинарията?

Тогава един от възрастните пастори се намеси и разказа една интересна история. Преди години заедно с други пастори отиват на посещение при известния теолог Раусас Дж. Ръшдуни и му задават следния въпрос: "Кое е първото нещо на което трябва да научат младите и нови пастори?" Отговорът на Ръшдуни ги изумява, "На икономика!"

Забележете, не теология, не семейно консултиране, не на църковен мениндмънт, а икономика. Няма друга сфера в живота която да е така всеобхватна както икономиката и бизнеса. В бизнеса може да срещнете всички умения на човека преплетени по невероятен начин - управление, взаимоотношения, доверие, ценностна система, ориентация към бъдещето, умения да преговаряш и убеждаваш, предвиждане, набиране на екип, разрешаване на проблеми, отговорност и т.н. Единствено бизнесът може да ви даде истинската стойност и цел на живота - да служите на другите и да променята света около себе си.

Искрено се надявам с таз годишната конференция относно бизнеса, да поставим началото на едно общество ориентирано към свободата, бъдещето и отговорността.


Християнска Интернет Библиотека
American Vision
Издателство Нов човек
Презвитерианска Реформирана Църква
Закон и характер
Федерално видение
Българска Реформация
Generations with Vision

За контакти:
Пишете ни на e-mail;
Tел: 02/ 986 3772; 089 563 4700